Gemeente Nieuwegein streeft ernaar om per 1 oktober te stoppen met Russisch gas

Eind februari werden we opgeschrikt door Russische agressie tegen Oekraïne. Een groot gedeelte van de Europeanen vonden én vinden nog steeds dat het ontoelaatbaar is dat een soeverein democratisch Europees land zonder reden wordt aangevallen en dat onschuldige mensen moeten vrezen voor hun leven. Inmiddels verblijven in Nieuwegein tientallen gezinnen uit Oekraine omdat ze op de vlucht zijn gegaan. Veelal vrouwen en kinderen.

Eerder liet Tom Verhoeve van de D66 in Nieuwegein weten: ‘We kunnen als gemeente Nieuwegein de oorlog helaas niet voorkomen of stoppen, en dat voelt machteloos. Maar we kunnen wél onze steun betuigen aan het Oekraïense volk en de mensen die op de vlucht zijn een veilig heenkomen bieden.’ Hierop volgde vragen aan het college van B&W. Eén van de vragen was over het afnemen van gas van het Russische Staatsbedrijf Gazprom door de gemeente Nieuwegein.

Nieuwegein heeft een contract met Gazprom. Met het door Gazprom geleverde gas wordt maatschappelijk vastgoed in Nieuwegein verwarmd, waaronder enkele sporthal accomodaties. Gazprom is een staatsbedrijf van Rusland. Inkomsten uit Gazprom worden gebruikt om het handelen van de Russische overheid te financieren, waaronder de oorlog met Oekraïne!

In de provincie Utrecht is de lijst met gemeenten die een contract met Gazprom hebben lang. Bunnik, De Bilt, Eemnes, Houten, Leusden, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Wijk bij Duursteden, Woerden, Woudenberg en Zeist hebben allemaal een contract met de Russische gasleverancier. Dat geldt ook voor waterschap Rivierenland.

De gemeente Nieuwegein laat nu tegenover onze redactie weten in gesprek te zijn met een nieuwe gasleverancier. Begin maart, na de invasie van Rusland in de Oekraïne heeft Nieuwegein besloten om het contract met Gazprom te ontbinden, zodra met een nieuwe leverancier een contract kan worden aangegaan. Voorwaarde daarbij was dat Rusland, voor zover mogelijk, voor de levering van gas binnen een nieuwe overeenkomst kan worden uitgesloten.

De gemeente Nieuwegein in een reactie: ‘Bij het ontbinden van het contract met Gazprom en het sluiten van een nieuw contract gaan wij zorgvuldig te werk om een soepele overgang naar de nieuwe leverancier en de continuïteit in de levering van gas te waarborgen. Onze inzet is om 1 oktober 2022 over te stappen. Meer kunnen we er nu niet over zeggen, omdat de gesprekken nog gaande zijn.’

The post Gemeente Nieuwegein streeft ernaar om per 1 oktober te stoppen met Russisch gas appeared first on De Digitale Stad Nieuwegein.

Bron: De Digitale Stad Nieuwegein